Bomber över Malmö 1940

Armstrong Whitworth Whitley. Bild från webben.

Bild från privat arkiv.

Bild från webben.

Tidigt en morgon den 3 oktober 1940 föll det bomber över Malmö. Tre bomber fälldes av brittiskt bombflygplan av typen Armstrong Whitworth Whitley. Explosionerna orsakade förhållandevis små skador på närliggande hus. Engelsmännen förnekade att ha något med saken att göra, men övertygande bevis tvingade så småningom fram sanningen. Anfallet uppgav vara ämnat för Stettin (Szczecin eller Stettin är en hamnstad i nordvästra Polen).

 

1 tanke kring ”Bomber över Malmö 1940

 1. Lennart Westergård

  Malmö torsdagen den 3. oktober 1940.
  Jag bor med mina föräldrar på Regementsgatan 12, vid kanalen och mitt emot Gamla Kyrkogården.
  Vi tre är alla aktivt militärt engagerade i försvaret av Malmö. Min far är inkallad och tjänstgör som depåchef vid luftvärnsdivisionen (I. lvdiv L 7) med expedition i Gamla Museet 200 m från vårt hem. Men han kan bo hemma. Min mor är chefslotta och förestår divisionens matinrättning i samma byggnad. Jag går i gymnasiet. På fritiden tjänstgör jag som krigsfrivillig ordonnans vid luftvärnet. Hela familjen är alltså kopplad till luftvärnet. Vid vistelse i hemmet är jag ordningsman i skyddsrummet och chef för en hemskyddspatrull.
  Familjen hade återsamlats på onsdagskvällen. Vi delgav varandra våra upplevelser under dagen och lyssnade på radionyheterna. Sedan var det dags att gå till vila. Mitt i natten väcks vi av en våldsam detonation. Klockan är ungefär 3. Den följs av serier av dunsar och ljud av krossat glas på innergården. Nya dova detonationer hörs. Nu hörs även luftvärnseld. Min far är uppe, hoppar i uniformen, tar ett hastigt farväl av sina kära och kastar sig iväg mot ”kasernen”. Har kriget kommit till oss ?
  Efter ett hastigt men ömt farväl ger min mor sig också iväg till “kasernen”. Jag möter grannarna i trapphuset och tar dem ner till skyddsrummet i källaren.
  ******
  Den första bomben, 250 kg minbomb, slog ner i “Kärret”, ett litet vattensjukt område vid en stig bara
  300 meter från huskroppen Gamla Muséet som var förläggning för cirka 400 soldater! Grova splitter från
  bomberna slog in i lägenheter flera hundra meter därifrån. Bomberna fälldes över tätaste bebyggelse
  i centrala Malmö. Ett under att inga människor kom till skada.
  *************
  Jag har ännu knivskarpa minnen från händelsen och åtskillig mera detaljerad information.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *