Svenska filmer under krigsåren 2. En vår i vapen (1943)

Bild från webben.

En vår i vapen (1943)

Vi möter en grupp unga vuxna i en svensk industristad krigsvåren 1940. Bilmekanikern Kalle Andersson tar hand om sin mor och sin systers barn. Han har ett stormigt förhållande med kontoristen Elsa, en egoistisk och elak kvinna, som spelar ut honom mot rivalen Gustav Lind. Elsas rumskamrat Gullan har ett lugnt och harmoniskt förhållande med Åke. Så blir männen mobiliserade och forslas med tåg till norska gränsen. Under den nattliga färden blir en häst sjuk och avlivas på banvallen. Männen stationeras i en vårgrönskande gränstrakt, idkar kamratskap, äter ärtsoppa och bekantar sig med trakten. Kalle väntar förgäves på brev från Elsa och är svartsjuk på Gustav Lind, som är fullt sysselsatt med att uppvakta en blond lotta. I närheten bor bonden Jan Forsman med fru och dotter Inga. Forsman är butter och vresig, avogt inställd till såväl stadsfolk som militärer. Stadsfolk, p g a att hans tre söner tagit anställning på fabrik inne i stan, militärer, p g a att samma söner nu inkallats till Gotland och därför inte kan hjälpa honom med vårbruket. Vid en inledande våldsam konfrontation mellan soldaterna och Forsman får han hjälp av sin rasande dotter Inga, som dock sprattlande bärs in till mor i köket av en bestämd Kalle. Militärlivet blir rutin och idyll, våren allt skönare, kvällarna fördriver man på utedansbanan. Löjtnanten försöker blidka den vresige Forsman genom att låta mannarna hjälpa honom med plöjningen. Denne visar dock utåt ingen humörförbättring medan kvinnorna i familjen däremot veknar. De bjuder soldaterna på kaffe och smörgåsar och Ingas ömma känslor för Kalle kommer till tydligt uttryck. Gustav Lind försöker vinna Inga genom att ställa in sig hos hennes föräldrar. Vid dansbanan föredrar hon emellertid Kalle och det blir ett häftigt slagsmål mellan de bägge rivalerna. Vid den följande diskussionen får Kalle veta att Elsa därhemma förlovat sig med den osympatiske kontorschefen Jacobsson. Kalle och Gustav försonas. Ensamma i bondköket finner så Inga och Kalle varandra för gott. De avbryts bryskt av allmänt larm och vi får se heta stridsscener med rökmoln, skott och briserande granater. Det visar sig dock bara vara en övning. Inga mjölkar kor i ladugården och Kalle talar om deras kommande familjeliv i staden, en framtidsutsikt som försvåras av att Inga omöjligt kan tänka sig att överge sina föräldrar. Kalle beslutar sig för att pröva på lantlivet. Inga blir överlycklig men pappa Forsman vägrar släppa stadspojken över tröskeln. Ett störtande flygplan förorsakar skogsbrand, som man lyckas släcka tack vare rådigt ingripande från Kalle. Forsman ändrar inställning till Kalle och bjuder löjtnanten och övriga på bröllop. I slutbilden fladdrar Ingas vita brudslöja mot det nu prunkande vår landskapet.

Text från Svensk Filmbas/Svenska Filminstitutet

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *