Julhelgen 1941/1942 i Malmö

Foto Berndt Johnsson. Tillhör Malmö Museer

Drömmen om en vit jul… Jo, den uppfylldes med råge julhelgen 1941-1942 och det kom inte bara mängder med snö utan också kyla – mycket kyla. Under de omtalade krigsvintrarna 1939 -1942 var temperaturer ner till 35 grader ingen ovanlighet i Sverige och till och med längst ner i söder kunde man få uppleva 28 grader i januari 1942. På Stortorget i Malmö t ex fick många bilar ha hjälp med att komma igång av lastbilar som drog och personer som sköt bakifrån. Det var dock inte så många som behövde brottas med det idag klassiska problemet att får igång bilen på vintermorgonen.

Antalet bilar sjönk kraftigt under krigsåren och 1941 fanns det bara 75 000 bilar i Sverige. Idag är det över 4,5 miljoner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *