S/S Gunda undergång 1941

GUNDA 2

S/S Gunda. Bild SMM Fo54837A

S/S Gunda ägd av AB Transmarin i Helsingborg avgick den 23 maj 1941 från Newcastle till Lissabon i en brittisk konvoj, under befäl av Harald J. Elfversson.

När hon den 19 juni när hon var utanför Cape de Sagras och just lämnar konvojen observerades tyska flygplan rätt akterut. När planet kom närmare började de beskjuta Gunda med kulspruteeld. De flög därefter in igen på låg höjd och fällde bomber, som av upphov till en kraftig explosion.

Efter bombträffen fick fartyget styrbords slagsida och kaptenen satte kursen mot land. Besättningen kallades till livbåtarna och bordades och sjösattes. Vid närmare undersökning visade det sig att Gunda hade fått omfattande skador, bland annat hade skottet till maskinrummet hade brustit. Slag sidan ökade hela tiden och därför kunde inte ordern om länsning utföras och maskin kunde inte hållas igång.

Gunda sjönk senare på kvällen samma dag.

Besättningen landsattes av S/S Petrel och ubåtsjakttrålaren Imperialist i Oporto den 21 juni.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *