S/S Sonjas sista färd

SONJA 2

S/S Sonja. Bild SMM Fo218279

Vid ockupationen av Norge 9 april 1940 låg Helsingborgs båten S/S Sonja, ägd av Rederi AB Transmarin, i Thamshavn i närheten av Trondheim och lastade svavelkis för Helsingborg. Fartyget hölls kvar av tyskarna. Vid ett brittiskt flygangrepp den 25 april skadades Sonja lätt.

I början av juni 1940 fick Sonja av tyskarna tillstånd att gå till Helsingborg och avseglade den 9 juni. Befälhavare var Frans L. Gustafsson med en besättning på 21 man, däribland en norsk lots. Dagen efter befann man sig i närheten av Florö mellan Aalesund och Bergen, inträffade en explosion under styrbords sida på Sonjas förskepp. Fartyget började direkt sjunka med förskeppet och efter omkring 20 sekunder försvann akterskeppet lodrätt under vattenytan. Det hastiga förloppet gjorde att en stor del av besättningen blev kvar bland vrakspillrorna och man han inte att få några livbåtar eller flottar i sjön.

Två livbåtar från svenska S/S Inga kom till de nödställdas undsättning cirka 15 min senare och påbörjade bärningen av de skeppsbrutna. Endast nio man överlevande katastrofen, bland de elva man som saknades efter olyckan, fanns befälhavaren Frans L. Gustafsson och den norske lotsen. Av de övriga omkomna var sex norsk medborgare. Eftersom det inte fanns något minfält i området var det troligen förlustorsaken en drivande mina.

1 tanke kring ”S/S Sonjas sista färd

 1. Rolf Svensson

  Lund 15 mars 2016
  Hejsan,
  trevligt att se detta även om jag hade informationen innan. 🙂 (Frans) Lage Gustafsson var min farfar. Tyvärr
  fick jag aldrig träffa honom eftersom jag föddes först 1950, men min mamma och mormor har berättat.
  Jag har lite fler detaljer om själva tiden i Trondheim innan fartyget avseglade om du är intresserad ?

  M.v.h. Rolf

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *