S/S Nordia från Höganäs

Fo215708

S/S Nordia. Bild SMM Fo215708

HMS_Imperial

H.M.S. Imperial. Bild från webben.

S/S Nordia, ägd av Rederi AB Höganäs, var på resa från Hult till Göteborg med last av styckegods och kol i februari 1940. Befälhavare var kapten E. Bengtsson.

På natten den 26 februari siktade man i mörkret konturerna av en jagare som rusade fram mot fartyget tvärs om babord. Trots att S/S Nordia direkt avgav varningssignaler rammades fartyget midskepps av den brittiska jagaren Imperial.

Trots skadorna såg det till en början ut som man skulle kunna fortsätta resan, men en stund senare fick S/S Nordia babords slagsida och började sjunka. Befälhavaren lät nu slå stopp i maskin och kallade alle man till livbåtarna. Den tilltagande slagsidan försvårade sjösättningen av styrbords livbåt. De två män som firat livbåten blev tvungna att hoppa i sjön för att försöka nå den. Livbåten tvingades dock av överbrytande sjö söka sig ned i lä om fartyget. Båda männen, andrestyrman Johan Thyselius och matrosen Olof Sjöberg, drunknade vid detta försök.

Cirka en timme efter olyckan bärgades de överlevande av samma jagare som rammade deras fartyg och fördes sedan till Lerwick. De transporterades därefter till Kirkwall och flög sedan hem till Sverige.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *