Ryska bomber över Stockholm och Strängnäs 1944

BOMB BILD 4 Ajpg

Bild TT.

BOMB BILD 3

Eriksdalsteaterns scen träffades av minbomben och sopades fullständigt bort. Bild TT.

Kvällen den 22 februari 1944 strax efter halv nio under en planerad sovjetisk bombräd över Finland fel navigerar ett antal av bombflygplanen in över östra Sverige och släpper bomber bland annat i centrala Stockholm (Eriksdalsområdet och Roslagen) och Strängnäs.

Scenen på Eriksdalsteatern träffades och förstördes totalt. Samtidigt kreverade en annan minbomb strax utanför P3:s regementsområde i Strängnäs och två värnpliktiga soldater skadades av splitter. När en värnpliktig utpost i Roslagen ringde till Försvarsstaben i Stockholm för att rapportera om de rödstjärnmärkta flygplanen fick han bara höra: “-Du ser i syne grabben!”

Orsaken till att bomberna hamnade över Stockholms- och Strängnäsområdet var helt enkelt felnavigering i samband med en massiv sovjetiskt bombanfall mot finska städer. Troligtvis var det bombplan som flög mot Sverige egentligen på väg mot Åbo men missade helt på grund av att ledarplanet villat bort sig totalt eller hade missgivning på kompassen. Faktum är att navigationskunskaperna och förmågan att navigera var dåligt i Röda arméns flygvapen, och en grupp plan leddes i allmänhet av ett ledarflygplan.

En del förståsigpåare har sett bombfällningen som ett medvetet drag av Sovjetunionen för att sätta press på Sverige att släppa den sovjetiske spionen Sidorenko, men det finns inga som helst belägg för detta.

Note:
På följande platser fälldes bomber denna februarinatt 1944: På Blidö och Svartlöga i norra Stockholms skärgård, vid Stavsnäs och Järla, vid Eriksdal på Södermalm samt i Strängnäs och i Pershagen vid Södertälje.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *