Sovjetisk nödlandning den 13 januari 1940 ?

db3-silver

En rysk DB-3. Bild från webben.

I boken Nödlandning. Främmande flyg i Sverige under andra världskriget av Bo Widfeldt och Rolph Wegmann, berättar författarna  om en nödlandning av ett sovjetiskt DB-3 i Sverige under kriget.

Enligt uppgifter som man funnit i ryska arkiv,  förirrade sig en DB-3 (c / n 391505) den 13 januari 1940 in över svenskt luftrum och nödlandade. Planet flögs av löjtnant Leonid F. Zubov tillsammans med navigatör och premiärlöjtnant F.I. Kononov och fältväbel V.Je. Jerofjev, vilka alla togs till fånga. Söker man efter dessa tre ryssar i svenska register över internerade utländska militärer kan dessa inte bekräfta att de varit internerade. I försvarsmaktens arkiv finns det inte heller några uppgifter om det nödlandade sovjetiska planet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *