Jane Horney

Jane Horney

Jane Horney. Bild från webben.

I januari 1945 försvinner Jane Horney under överfarten från Sverige till Danmark ombord på fiskebåten ”Tärnan” tillsammans med medlemmar ur den danska motståndsrörelsen. Det verkar idag vara klarlagt att likvideringen av henne skedde ombord på fiskebåten utanför Höganäs och att kroppen sedan dumpades i havet invirad i segelduk och kätting. Hennes kropp har aldrig återfunnits.

Jane Horney, eller Ebba Charlotta Horney som hon egentligen hette, var född i Stockholm 1918 i en dansk-svensk familj. Under kriget arbetade hon ibland för Skandinavisk Telegrambryrå som var en täckmantel för nazisternas propagandamaskineri. Danska motståndsrörelsen misstänkte henne för spioneri och angivare för tyskarnas räkning. Hon greps även av svensk säkerhetspolis men efter en grundlig undersökning släpptes hon fri. Enligt dessa fanns det inte minsta grund för misstankar mot henne om spionverksamhet.

Det finns en mycket intressant teori om varför Jane Horney måste röjas ur vägen och denna skulle ha varit att hon visste för mycket om överenskommelsen mellan danska motståndsrörelsen och nazisterna i slutet av kriget. Dessa uppgifter skulle ha ställt den glorifierade motståndsrörelsen i en väldigt dålig dager. Möjligt  visste hon något om motsättningarna mellan den borgerliga delen av motståndsrörelsen och den kommunistiska.

De danska myndigheterna har ännu inte släppt det över 70 år gamla hemligstämplade materialet om vad som hände  den januarinatten 1945 då  Jane Horney försvann, eller får vi vänta längre på lösningen av denna gåta.

Läs mer om Jane Horney  på webben.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *