Harry Söderman en glömd hjälte

Harry Söderman alias Pistol Harry

Avslutning av den norska militära manövern 1945. Bild från Krigsarkivet i Stockholm.

Idag är det inte många svenskar som vet vem Harry Söderman var men i Norge vet man att minnas honom!

Harry Söderman träffade under ett  besök  i London våren 1942  den norske justitieministern som satt exil i London. Syftet var att i lönndom börja utbilda soldater bland de norska flyktingarna i Sverige. Det skulle heta att man utbildade poliser o militärpoliser som skulle hjälpa till efter att tyskarna kapitulerat. Om tyskarna däremot vägrade att kapitulera i Norge skulle norrmännen sättas in samtidigt med svenska trupper, svenska frivilligförbander och Flygvapnet  samtidigt som allierade  styrkorna anföll västerifrån. Efter möten i Stockholm med statssekreterare Erlander och socialminister Möller under vilket polisen och Försvarsstaben klarades det hela ut hur det hela kunde lösas. Statsminister Per Albin Hansson var självfallet informerad. Alla inom regeringen blev inte informerade, inte heller inom Krigsmakten.
Ett antal ”hälsoläger” organiserades i rasande tempo dit unga norrmän kallades och testades.  Snart bedrevs det utbildning på ett tiotal platser av svenska men även norska  instruktörer  utbildade i England och USA. Först utan vapen men sedan med vapen som gevär, kulsprutepistoler och tunga kulstötning samt granatkastare.  Man började öva i större förband hösten 1944  med en uppföljning vårvintern 1945. Juridiken runt polistrupperna var minst sagt tveksam och att utbilda drygt 15 000 soldater åt främmande makt var Sveriges största brott mot neutraliteten. Men såväl delar av regeringen såväl som försvarsledningen ville visa världen att Sverige ångrade eftergiftspolitiken gentemot tyskarna tidigare under kriget. I januari 1945 gick  svensktränade norska soldater gick in i Norge och avlöste Röda armén i Kirkenes. Tack vare att tyskarna kapitulerade vid krigsslutet behövde aldrig de svenska planerade invasionerna av först Danmark och sedan Norge verkställas. För att försöka rädda 7 500 norrmän som hölls fångna av Gestapo i början av maj 1945 gick Söderman själv i krig . Han tog tåget till Oslo, sökte upp den tyske Gestapochefen och förklarade att kriget var över. Ingen hade lust att säga mot honom och Söderman for ut till det fruktade fånglägret Grini och befriade de fängslade motståndsmännen.

Söderman en av de få som försökte hålla någon som helst ordning i Oslo under ett par dagar. Sedan, den 9 maj, for han tillbaka till Stockholm.  Norska polistrupper tågade dagen därpå in i Oslo. Söderman  organiserade i slutet av maj 1945 en humanitär insats för att hjälpa de tiotusentals ryska och jugoslaviska krigsfångar som slavarbetat på olika tyska projekt i Nordnorge och lämnats vind för våg av tyskarna efter kapitulation en. Detta blev hans sista bidrag till världskriget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *