S/S Stig Gorthon förlisning 1941

Stig Gorthon 2

S/S Stig Gorthon. Bild SMM Fo206949.

S/S Stig Gorthon, ägd av Rederi AB Gefion i Helsingborg avgick den 5 juli 1941 från Nordenham till Stockholm i en tysk konvoj. Befälhavare var J. F. Günther, ombord fans även en lots samt en tysk förbindelseofficer.
En våldsam explosion inträffade vid middagstid när man passerat Ausen Jade vid Wesermynningen, troligen förorsakad av en magnetmina. En flera hundra meter hög vattenpelare slog upp och eld och rök kom ut ur midskeppsbyggnaden. Maskin- och pannrum började fyllas med vatten.

Explosionen orsakade stora skador ombord. Livbåtarna hade då redan firats och en del besättningsmän hoppat överbord. Männen som hamnat i vattnet plockades upp av de andra livbåtarna eller av tillskyndande eskortfartyg.

Styrbordsbåten återvände till Stig Gorthon och kaptenen och förstestyrman gick ombord för att se om det fanns en möjlighet att rädda fartyget. Snabbt kom man underfund om att så var inte fallet. De lämnade fartyget och strax där efter sjönk hon.

Besättningen togs upp av en lotskutter och fördes till Bremerhaven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *