Explosion i en hangar vid Västgöta flygflottilj i Karlsborg den 30 maj 1940

Klicka på bilden för större version.

En kraftig explosion inträffade den 30 maj 1940 vid Västgöta flygflottilj i Karlsborg.

Händelsen är en av de mest spektakulära i Flygvapnets historia under andra världskriget. Sjuttonårige volentären Ernst Adolf Andersson-Rudolf var en galning som var helt fascinerad av sprängämnen och explosioner samt vapen. Han hade tömt övningsbombers detonationsdosor som skulle explodera när övningsbomberna – oftast gjorda i cement- träffade marken, samlat på sig krutet och började tillverka egna pyrotekniska vapen.

Vid det här tillfället gick något snett när han av oförsiktighet/okunskap drämde till en knallhatt och i samband med detonationen antändes tändrör till riktiga bomber som låg i en lår intill verkstadsbänken.

Explosionen hade en sprängverkan motsvarande 20 kg dynamit och vid olyckan förstördes  Andersson-Rudolf kropp helt.

Det var rena turen att det endast var ett fåtal personer i hangaren vid
explosionstillfället. I angränsade lokaler , där väggar och tack rasade, dog värnpliktige Karl Henrik Gerhard Bengtsson och skadade tre andra svårt; av dessa avled följande dag värnpliktige David Einar Lund.

Flygpionjären Kurt Björkvall och hans mekaniker Hans Björkman befann sig efter ett flygpass vid F6 Karlsborg i en hangar som låg nära vapenförrådet när olyckan inträffade. Både Björklund och Björkman omkom vid explosionen. Märkligt nog kom Björkvalls flygplan att knappast
skadas överövertaget – en liten projektildel gick rakt igenom planer utan att skada några som helst vitala delar.

Björkvall var ingen flygpionjär i ordets mening – han var civilt utbildad vid en flygskola 1929, innehade trafikflygförarcertifikat, hade deltagit i F 19 under vinterkriget 1939-40 och hade blivit känd för sin Atlantflygning 1936. Fram till sin död var han och hans Waco som köpts in i USA inhyrda som målbogserare i Flygvapnet.

I den undersökning som gjordes efter olyckan uppdagades Andersson-Rudolfs intresse för sprängmedel och att hans kamrater var rädda för honom och hans mani. Hans “plundring# av kruttillsatser ledde till att man började undersöka om det saknades något i de bombupplag som fanns ute på flygplatsen och som hade medförtstillbaka från Finland efter att Vinterkriget slutat. Bomberna låg upplagda för att omedelbart kunna tas i bruk. Till stor visade det sig nu att de flesta bomber var obrukbara, men detta berodde inte på nämnde Andersson-Rudolf utan “sabotaget” måste ha skett tidigare, kanske på F 21 Luleå där de legat ett kort tag innan de transporterades till F 6 Karlsborg. Hela affären hemligstämplades i namn av rikets säkerhet och de anhöriga till de omkomna fick aldrig någon information om vad som hade hänt!

 Läs mer på webben. 

Västgöta flygflottilj/Svenska Wikipedia

Kurt Björkvall/Svenska Wikipedia

Kurt Björkvall och Uno Ranch två flygare/En blogg i det blå

Kurt Björkvall/Finska vinterkriget

 

 

 

 

 

 

 

 

1 tanke kring ”Explosion i en hangar vid Västgöta flygflottilj i Karlsborg den 30 maj 1940

  1. Kurt Fredriksson

    Min far, flygplanmästare Georg Fredriksson , tillhörde de skadade.
    Han berättade att han blåstes genom en vägg vid explosionen, hamnade i ett veck under det nedrasade taket men hann kravla sig ut innan taket kollapsade. Han fick svåra skador i munnen och självklart hjärnskakning.
    Han fortsatte sin karriär inom flygvapnet och gick i pension 1968 som verkmästare av 1:a klass vid flotttiljverkstaden i Såtenäs. Han anställdes 1924 på flygkompaniet i Malmslätt, flyttade 1926 till 4:e flygkåren i Östersund och tjänstgjorde 1940 – 1952 på Göta flygflottilj som lärare i instruktionsverkstaden samt flyttade till Såtenäs 1952.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *