Nödlandning i Brohult den 8 februari 1945

Under bilderna finns en kort beskrivning. Klicka på bilderna för ytterligare information.

Ett sista avgörande anfall mot anläggningarna i Pölitz där tyskarna producerade olja och bensin ägde rum den 8 februari 1945.

Lancaster PB382 från 57 Sqn startade från East Kirkby på eftermiddagen och passerade Nordsjön utan problem. Genom att ta en genväg över Skåne till det aktuella bombmålet sparade man värdefull tid, vilket dock innebar att man passerade över Helsingör/Helsingborg, vilket var en region som var väl täckt av luftvärnsbatterier.

När man flög högt över molnen observerade F/O Clifton plötsligt fyra luftvärnsexplosioner rakt framför planet. Innan han lyckats göra en undanmanöver träffade ytterligare fyra projektiler flygplanets mittsektion detta resulterade i att planet omedelbart gick i dykning och kabinen fylldes av rök utan att man såg några lågor.

Clifton gjorde ett försökte att räta upp planet och han märkte då att rodren inte lydde. Order gavs då till besättningen att hoppa. Dessvärre hade internkommunikationen brutits vid träffen och hans order gick inte fram till den övriga i besättningen. Samtidigt som han själv böjde sig ner för att plocka upp sin fallskärm inträffade en ny kraftig explosion.

Efter några sekunder bleknade ljuset från explosionen och Clifton befann sig i luften med delar från Lancastern virvlande runt omkring sig. Han drar omgående i utlösningshandtaget till sin fallskärm och förberedde sig för en laddning i vatten. När han kommer ut ur molnen på omkring 300 m höjd upptäckter han en väl upplyst stad.

Landningen sker på ett plöjt fält nära Hjortshög. Clifton promenera sedan fram till gården i närheten. Övriga sex besättningsmännen på Lancastern hade omkommit vid kraschen. De jordfästes på Pålsjö kyrkogård den16 feb 1945. Clifton internerades i Falun fram till den 8 mars då han flögs till England via Bromma.

Bilder Kulturmagasinet Fredriksdal, Helsingborg Nummer, samt text:
395_2007 :: fotografi
397_2007 :: fotografi
396_2007 :: fotografi
392_2007 :: fotografi
393_2007 :: fotografi
394_2007 :: fotografi

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *